Tutorial wyjasnia jak rysować przy pomocy krzywych Beziera (Bezier Curves) na przykładzie kształtu serca.
Dla lepszego rozeznania umiesciłem na kanwie grid.
1.Otwórz nową kanwę 400x400 o tle białym.
Uaktywnij narzędzie Pióro (Pen Tool).Na górnej belce Toolbar zaznacz ustawienia jak poniżej.Paleta kolorów:foreground czarny,background przezroczysty.
2.Przyłóż strzałkę kursora mniej więcej tam gdzie zaznaczyłem punkt A (nie musi być dokładnie).
Wcisnij lewy przycisk myszy i przeciąg w górę do punktu B.Zwolnij przycisk.
Na kanwie ukaże się linia prosta
Przyłóż strzałkę kursora mniej więcej tam gdzie zaznaczyłem punkt C.Wcisnij lewy przycisk myszy.
Nie zwalniając przycisku ruszaj myszą w górę,dół,prawo i lewo.
Widzisz,że za każdym przesunięciem krzywa zmienia swój kształt i położenie.
Ustaw krzywą mniej więcej tak jak na rysunku poniżej.Zwolnij przycisk myszy.
3. Przyłóż strzałkę kursora mniej więcej tam gdzie zaznaczyłem punkt D,wcisnij przycisk i ustaw krzywą tak aby w połączeniu z pierwszą utworzyła lewą połowę kształtu serca.
Kliknij Apply (zielone kółko z białym znaczkiem na belce Toolbar).
4.Zduplikuj tą warstwę i odwróć zwierciadlanie (Layers>Duplicate/Image>Mirror).Scal warstwy.
Jesli na palecie kolorów zamiast przezroczystego ustawisz background na jakis kolor wypełni on srodek kształtu serca.
Inny przykład:
Krzywą Beziera narysowałem płatek kwiatka.Tym razem w foreground i background wstawiłem taki sam gradient,piórem (rysunek odręczny/draw freehand) zabarwiłem trochę u dołu i rozmazałem pędzlem smudżenia.
Złożyłem trzy warstwy płatków każdą warstwę zmniejszając o 25%.Płatki ustawiałem pod kątem narzędziem deformacyjnym (pick).Do każdej warstwy płatków dałem cień:1 i 1.
Scaliłem warstwy,na nowej warstwie zaznaczyłem kółko (feather/wtopienie 5),zalałem żółtym kolorem i dodałem szum.Łodygę narysowałem piórem odręcznym szerokosć linii:12.
EDIT BY:/payloader
+40GFXPoints