Rejestracja | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ocena] Pierwszy Lay
Autor Wiadomość

Żuri 

Nr Użytkownika: 4726

GFXPoints: 3
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2008-08-16, 12:55 [ocena] Pierwszy Lay

Proszę byście ocenili mój pierwszy lay: http://img502.imageshack....=arsenalef8.jpg

Jeśli kogoś ten lay zainteresował gotowy jestem go odsprzedać za niewielkie pieniądze jako, iż to mój pierwszy lay gg: 4216143

P.S Lay wymaga jeszcze kilku poprawek ,lecz chcialbym byscie go ocenili teraz : )

Pozdrawiam,
Postaw piwo autorowi tego posta

Groove 
Manchester United

Program: Photoshop 9 CS2
Zaproszone osoby: 2
Nr Użytkownika: 46

GFXPoints: 2779
Piwa: 66/8
Wysłany: 2008-08-16, 14:45 

Żuri, raczej nikt nie będzie zainteresowany Twoim layoutem. Aby sprzedawać layouty, trzeba robić już takie na poziomie. Za tego może da Ci ktoś, 5zł - za fatygę. Po za tym, cenę i info dot. sprzedaży podaje się w temacie, nie na GG. Pozdrawiam.

Edit by Peace:
W temacie, ale w innym dziale :P

Peace 
Love, Peace & Extasy!

Program: Photoshop CS
Nr Użytkownika: 9

GFXPoints: 2709
Piwa: 71/13
Wysłany: 2008-08-16, 15:05 

Po pierwsze po co ten znak wodny? Nie dość, że za mocny i przez to zasłania pracę (np. menu), to na dodatek nie przydatny, bo jestem pewien, że nikt nie kradłby takiej pracy (bez obrazy oczywiście, ale myślę, że sam jesteś świadom poziomu tej pracy). Następna rzecz treść, a raczej jej brak. Typografia jest nawet ważniejszą rzeczą w layoucie od oprawy graficznej! Nie wypełniając szablonu tekstem po prostu nie można ocenić jego prawdziwych walorów. Jeden tekst może zasądzić, czy layout okaże się świetny, czy zupełnie nie udany! Ponadto widać wiele niedociągnięć takich jak nie nachodzące się belki z tłem, ramki wychodzące parę pix za daleko itp. Pattern w tle - przeterminowane. Paski na menu gdyby miały mniejsze opacity ewentualnie mogłyby zostać (ale wychodzące poza przyciski to kompletna porażka). Ponadto nie powinno się kopiować identycznych przycisków na całe menu... Wykonanie różnych napisów (analogicznie do tego różnych szerokości buttonów) urozmaici trochę projekt. (to samo tyczy się tekstów, obrazków itp.) Efekt zagiętej kartki w topie trochę nie na miejscu i nie koniecznie dobrze to wyszło. Menu nad stroną główną - wywalić, bądź od początku robić. Zawijasy wychodzące zarówno z topu jak i ze stopki nie pasują. I do stopki mam jeszcze jedno zastrzeżenie - powtarzający się brush wygląda okropnie... mogłoby być to bardziej urozmaicone.

Podsumowując:
Layout dosyć kiepski (nawet nie marz, że ktoś to kupi), aczkolwiek widać w Tobie spory potencjał. Ocena ostra, ale powinna ona Cię zmotywować do dalszej pracy i wykonywania lepszych designów. Przede wszystkim pamiętaj o podstawowych błędach - wypełnienie treścią (pamiętaj, aby nie stosować wygładzonej czcionki!) oraz drobne niedociągnięcia (wychodzące ramki itp.). Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia w kolejnych designach i uzyskiwania coraz lepszych efektów! ;)

mlody_12 

Program: Adobe Photoshop CS2
Nr Użytkownika: 3746

GFXPoints: 53
Wysłany: 2008-08-16, 15:53 

...wiek tu nie ma nic do rzeczy... liczą się umiejętności. Mów co chcesz ale praca nie jest na najwyższym poziomie, musisz pracowac i uczyc się. Co do designu, 1 co mi sie rzuca w oczy to brushe które wychodzą za logo i stopkę.
2 znak wodny niepotrzebny i za mocne krycie. Nie podoba mi się panel logowania. Zrobiłes tylko szkielet strony, nie ma newsów nic nie zapełnione tekstem. Praca jakby niedokończona. Powinieneś zrobic przykładowe newsy z napisami www.lorem-ipsum.pl lub wymyślonymi przez Ciebie.
Menu również nie pasuje, czcionka w menu pod topem za duża i efekt (bodaj outer glow) nie potrzebny. Menu nad topem również do wymiany.
Kilka rad na początek: do tekstu używaj prostych czcionek ustawionych na 'none' np. verdana .W każdym layoucie dużą rolę odgrywają kolory. (polecam www.colorlovers.com Z czasem Twoje prace będą coraz lepsze, nigdy nie próbuj przekombinowac ;) Jeśli nie masz pomysłu na dokończenie pracy, zostaw ją na kilka godzin czy dni, by później do nie wrócic z nowymi pomysłami... Poprzeglądaj prace użytkowników i cwicz! Nie rób na ilośc tylko na jakosc(taka rada na przyszłośc)

pzdr. ^^

sliffka 

Nr Użytkownika: 443

GFXPoints: 1263
Piwa: 52/2
Wysłany: 2008-08-16, 16:46 

Żuri, to że są młodsi to oznacza że nie mogą się wypowiadać? Jeśli tak to zastrzeż to sobie w pierwszym poście.

Zapewne będę się powtarzać, ale trudno. Nie wiem po co ten znak wodny, raczej nikt nie ukradłby Ci tej pracy, a tylko utrudnia to ocenę. Te pędzle całkowicie nie pasują do reszty. Top strasznie ubogi, panel logowania wsadzony od czapy. Jeśli już robisz nawigację to staraj się, żeby tekst był różny. Poza tym przydałaby się też jakakolwiek treść na tej stronie żeby się jakoś prezentowała. Zwykle do tego używany jest tzw. Lorem ipsum, żeby nie wymyślać własnego albo żeby nie pisać "tekst tekst". Jesli będziesz chciał się czegoś nauczyć to na forum znajdziesz trochę tutoriali, o ile nie będzie Ci przeszkadzać wiek autorów ;]

Odpowiedz do tematu