Rejestracja | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co ważniejsze-Mpx czy zoom?I różnice zoom cyfrowy/optyczny
Autor Wiadomość

Dynamo 

Program: Corel & PS
Nr Użytkownika: 408

GFXPoints: 202
Piwa: 1/3
Wysłany: 2007-10-07, 19:24 

zDECYDOWANIE stawiam na mpx patrząc na aparat :) bo zoom to mozna sobie dodatkowo dokupić a mpx juz niestety nie ... :D
Postaw piwo autorowi tego posta

teshe 

Nr Użytkownika: 120

GFXPoints: 195
Piwa: 2/6
Wysłany: 2008-01-04, 16:00 

Co do tych dwóch najlepiej kierować się większą ilością ZOOM a px to starczy Wam z 6-7 ... i macie całkiem dobry aparat ... ja wolę osobiście px bo zawsze zoom można dokupić osobno ... ;)

dikamilo 

Program: Photoshop
Nr Użytkownika: 1806

GFXPoints: 2
Wysłany: 2008-01-27, 17:10 

Cytat:
Ważniejsza jest rozdzielczość, bo ona odpowiada za jakość zdjęć. Zoom na nic się nie przyda przy słabej jakości zdjęć.

Imho, najważniejsza jest matryca i jej wielkość, czułość itp. To od niej zależy jak bardzo będzie szumić zdjęcie w max rozdzielczości. Im większy zoom tym gorcza optyka na ogół i gorsza jakość zdjęcia. Imho wiadomo że najlepiej kupić lustro ale kogo stać na wydanie kilku tys. zł na takie cudo, w tey o szumy się martwić nie musimy. Wracając do kompaktów, jak ktoś ma zamiar robić zdjęcia nie tylko na imprezach i do albumu rodzinnego to polecam kupić aparat z trybami manualnymi, wtedy mamy większa kontrolę nad zdjęciem. Co do ilości mpx, nie rpzesadzajmy z tym, chyba że ktoś będzie trukować zdjęcia w formatach A4 + to tak, duża ilość mpx się przyda.

Mam Canona A630 od pół roku, kilka set fotek już nim zrobiłem więc co nieco o fotografi wiem. Na ogół używam 1 albo 2 mpx i więcej naprawdę nie potrzebuję.

Dlaczego komórki robią słabe zdjęcia ? A co byście chcieli po plastikowym obiektywnie (o ile można to tak nazwać) i kilku milimetrowej matrycy ? :)

Marcus 

Program: Gimp 2.2.17
Nr Użytkownika: 1416

GFXPoints: 44
Wysłany: 2008-01-28, 22:07 

uzupełniając wypowiedź batona....

Pamiętam jak dziś w 45 roku jak szliśmy na berlin...

Na poważnie...

Jak najbardziej wielkość matrycy to nie MPx i tego powinniśmy się trzymać...

Standardowo wielkośc matrycy to jej wymiary A x B gdzie A to szerokość a B to długość (wysokość).

Ponieważ wszystkie zoomy ogniskowe i tym podobne rzeczy są podawane w oparciu o standardową klatkę 35mm, każdy z producentów aparatów podaje dodatkowo współczynnik przez który należy przemnożyć wielkośc matrycy aby otrzymać 35mm

dla przykładu podawane przez batona wymiary:

25:12 * X = 35:16,8
z czego X = 1,4

Do niedawna chyba Nikon miał największe współczynniki ok 2.0.
Teraz standardem jest ok 1,5.

Analogicznie współczynnik (mnożnik) ma duży wpływ na "ZOOM"..

dlaczego?

mając np. współczynnik 1,5 przez który mnożymy wielkośc naszej matrycy, odnieśmy go do
używanego obiektywu na których podany jest zakres ogniskowych np. 28-135.
Niestety nazywany obiektywem szerokokontnym 28 mm po przemnożeniu daje nam
zakres 42. Czyli rzeczywista ogniskowa dla waszego aparatu to 42-202.

Dlatego też jak widać wielkość matrycy jak i "zoom" mają ze sobą wiele wspólnego...
Do większości lustrzanek producenci proponuję produkty o ogniskowych 18-...
dlatego że po przemnożeniu np przez 1,5 dostajemy 27-... czyli popularny szeroki kąt.

Wszystkie obiektywy o zmiennej ogniskowej mają taki, jaki jest podawany przez producenta, zakres w rzeczywistości gdy używamy ich z aparatami analogowymi gdyż tam matryca (czytaj film/błona światłoczuła) jest wielkości równej pełnej klatki czyli 35 mm.

Oczywiście istnieją pełnoklatkowe lustrzane aparaty cyfrowe o matrycy 35 mm...
Jednak należy się zastanowić czy kiedykolwiek ktoś z nas zakupi taki sprzęt...:
http://d3.fotopolis.pl/index.php?n=6264
zwróćcie uwagę w danych technicznych na dole artykułu - przelicznik 1,0.....
Dla zainteresowanych samo body to ok 15000,00 zł
:)

Po krótkim wykładzie z pewnością proponuję podukty tzw. ultrazoomy... (przybliżenie optyczne 10x lub więcej) głównie:
- sony z serii H (H5, H7, H9) - obiektywy zeissa, stabilizacja optyczna obrazu.
- oraz Fuji z serii S (9600) - ze względu na najbardziej zbliżoną funcionalność do lustrzanki...

Jeżeli chcecie zainwestować w aparat który nie będzie wykorzystywany tylko do imprez rodzinnych, zaawansowany kompakt bedzie najlepszym wyborem jednak odradzam te płaskie zabawki które tylko biorą ludzi na wygląd....

Pzdrw 4 all

Patrz na daty tematów! /PwQt

Baton 

Nr Użytkownika: 427

GFXPoints: 257
Wysłany: 2008-01-30, 17:07 

PwQt napisał/a:
Patrz na daty tematów! /PwQt

a lać daty przecież to sie akurat najbardziej przydaje jak kupujemy aparat a temat nie był ani troche wyjaśniony w sposób prawidłowy.

Marcus, Bardzo fajnie to napisałeś :) ja juz zapomniałem wogole o tym co tutaj napisałem i widze jak daleko błądziłem... aż śmiech bierze :p moim zdaniem niema co patrzeć na te zoomy i mpix tylko na jasność biektywu i rodzaje matrycy w kompaktach. to przede wszystkim. Jak teraz patrzyłem na aparaty i zobaczyłem małpke nikona 12mpix to się załamałem :/ marketing zamiast jakości niestety... Im wiecej Mpix na matrycy tej samej wielkości tym gorzej bo piksele musza być mniejsze i sa mniej czułe na światło a przy tym obiektywy musza być coraz wiekszej rozdzielczości... o tym to mozna by ksiazki pisac...

Marcus 

Wysłany: 2008-01-31, 00:19 

Baton fakt, zapędziłem się w wywodach i zapomniałem o tym co najważniejsze....
JASNOĆ OBIEKTYWU...

Uzupełniając jeszcze odpowiedź na pytanie w pierwszym poście które ewoluuje (chyba dobrze napisałem) to:
Zamiast zapytać "co lepsze" lepiej zapytać "do czego..."

Podstawowe pytanie jakiego rodzaju zdjęcia chcielibyśmy robić...

ZOOM - jeżeli bedziemy robić detale przy znacznej odległości (mam na myśli 150mm lub więcej) lub przy reportrce na imprezach masowych (dobrze sprawdzają się długie ogniskowe ze względu na mały kąt a co za tym idzie małą głębie, uwydatniając tym samym osobę fotografowaną...

MPX - jeżeli chcemy wytapetować sobie mieszkanie w zdjęciach na których będzie coś widać (czytaj min 20x30) a jakość przy tym nie spadnie..... to wybierajcie MPX 7MB lub więcej....

Pzdrw 4all

Baton 

Wysłany: 2008-01-31, 10:03 

Marcus napisał/a:
Podstawowe pytanie jakiego rodzaju zdjęcia chcielibyśmy robić...

Dokładnie :) moim zdaniem "co jest do wszystkieg to jest do niczego" a takie sa właśnie kompakty... Ale do nauki i poznania co nas interesuje sa jak najbardziej dobrym wyborem. Ja sobie wziałem fuji s6500 i jeszcze troche minie czasu zanim zaczne robic takie zdjecia jakbym chciał ;) póżniej biore pentaxa k100D super i jakies obiektywy m42 i moze kiedys jakaies nowe szkła...

watada 

Nr Użytkownika: 1870

GFXPoints: 13
Wysłany: 2008-02-01, 12:19 

dziwne pytanie jak dla mnie, kupisz dużo mpix, duży zoom, a zdjęcia wyjdą kijowe bo optyka będzie słaba, i wtedy na nic zdadzą się dywagacje czy mpix czy zoom

Marcus 

Wysłany: 2008-02-04, 17:09 

Cytat:
kupisz dużo mpix, duży zoom, a zdjęcia wyjdą kijowe bo optyka będzie słaba

Dlaczego dziwne pytanie... a czym według Ciebie jest taki zestaw:

Sony DCS H-9:
- 8 MPx
- 15 krotny optyk (chyba ekwiwalent ponad 300 mm)
- a optyka Carl Zeiss

Czy uważasz że dyżo MPx i ultrazoom do optyka słaba ? -nie znam lepszej optykii niż zeiss.

Proszę przeczytaj posty umieszczone w temacie a potem proszę o komentarz (konstruktywny)

Pzdrw 4all

qba505 

Program: CS3
Nr Użytkownika: 1901

GFXPoints: 35
Wysłany: 2008-02-04, 18:00 

Dynamo,
i co ci z tych megapikseli :o
wywołujesz foty w formacie A4/A3 ? sam mam DSC-H3 i zdjecia jakie nim robie to max 5mpx chociz najczesciej 3 :)

Marcus, H9 fajny sprzęt :) mialem okazje się nim trochę pobawic i zrobil na mnie pozytywne wrazenie. Co do tego że soniaki sie psują jak ktos tam wyzej pisał to zwykły bullshit!
nie powiem o swoim dsc-h3 ze sie nie psuje bo nie wiem mam go kilka mc... ale co ciekawego zauwazylem aparat jak i akumulator do niego są MADE IN JAPAN a nie china... a japończyki to już nie tania siła robocza, nawet pierwsze wrażenie obcowania z tym aparatem - solidna konstrukcja.

Baton 

Wysłany: 2008-02-04, 18:09 

watada napisał/a:
dziwne pytanie jak dla mnie, kupisz dużo mpix, duży zoom, a zdjęcia wyjdą kijowe bo optyka będzie słaba

Kupisz duzy zoom i dużo mpix

Kupisz duzy zoom ALBO dużo mpix (Albo=czy /z tematu/)

Racja przeważnie jest tak że jak masz duzy zoom to optyka... jest coraz ciemniejsza wraz ze wzrostem ogniskowej. Niema co liczyć na cuda w kompaktach które kosztuja do 2000pln. jak chcesz miec dobry zoom to sam obiektyw kosztuje 15 000pln ;) wtedy możesz dobrać sobie tez te megapiksele ale to kolejny wydatek mnie więcej 4 000pln (nie żeby nie było tańszych ale jak juz sie szarpnąć to konkretnie :p )

W kompaktach ciężko mieć wszystko bo sa to uniwersalne aparaty takie do wszytskiego czyli przewaznie do niczego :p

Marcus napisał/a:
Czy uważasz że dyżo MPx i ultrazoom do optyka słaba ? -nie znam lepszej optykii niż zeiss.

Tu sie trzeba zgodzić :) zeiss ma moim zdaniem najlepsze szkła (rozdzielczoość aberracje itd) :] ale to w H9/H7 też nie jest za jasne bo 2,7-4,5 tak naprawde dla ogniskowej mniej więcej 7-100mm ale to ekwiwalent ogniskowej 31 - 465 mm a jak mi kto znajdzie pół metrowy obiektyw z jasnoćią 4,5 za mniej niż 1000pln (wartość H7) z AF to ma u mnie piwo xD

No więc najlepiej o duży zoom o dobrej jasnośći, rozdzielzości szkieł itp i dużo Mpix (na opowiednio duzej matrycy- najlepiej pełnoklatkowej ;) ) ale nie dyskutujmy już wtedy o kompaktach bo mija sie to z celem ;) taki zestaw sobie można złożyć:

zoom 2x http://allegro.pl/item305..._reki_raty.html

zoom 11.1x i troche ciemny ale ujdzie: http://allegro.pl/item301..._warszawa_.html

no i o tego aparacik z moim zdaniem bardzo dobrą matrycą szczególnie pod portret i takie tam tematy w których ważne jest odpowiedni duża głębia kolorów itd: http://allegro.pl/item307...zl_od_reki.html

posklejajcie sobie to razem i zestaw ma i duzo Mpix na świetnej matrycy i duży zoom z dobrymi szklami w ktorym łacznie mamy zakres ogniskowych 18-400mm czyli zoom 22,2x a że ten zakres trzeba pomnozyc dla tego aparatu przz jakies 1,5 to mamy 27-600mm czyli szerki kąt jak z kompaktu H7/9 i troche większe tele ale z jasnościa 2,8 czyli rewelacja ;)

Jak widać da sie mieć i jedno i drugie :p

EDIT:

Cytat:
ale co ciekawego zauwazylem aparat (sony H9 ;- przypis BATON :p ) jak i akumulator do niego są MADE IN JAPAN a nie china... a japończyki to już nie tania siła robocza

Yhy tak tylko ze produkują to pewnie w indiach a że napis jest made in japan to nic nie znaczy... Kto teraz utrzyma produkcje czegokolwiek w japoni niemczech itp?! poczytaj na forum urzytkownikow fuji tam ktos kiedys pisal jak to bylo w ich fabryce znalepkami Made in japan ;)

dobra koncze bo i tak tego nikt nie przeczyta bo za długie ;p

Marcus 

Wysłany: 2008-02-05, 01:56 

Ja czytam twoje komentarze...

Trochę pojechałeś z tym zestawem za jakieś 27000,00 !!!

H9 zaproponowane przeze mnie to 1399,00 pln :)

Za twoją cenę kupiłbym takich 20, wystarczy że na każdym zarobiłbym 100 zł
to miałbym za to przyzwoity obiektyw....

Dobra a na poważnie we Baton według mnie jeżeli ktoś w poście zadaje pytanie
Czy mpx czy zoom (zarezerwowana nomenklatura dla kompaktów) to na pewno nie myśli o lustrzance... :]

P.S.
1) Za reklamę spzredaży to warna powinieneś otrzymać.... :) [ może to ty sprzedajesz ten sprzęt ] :)

2) proponuję zamknąć temat bo chyba wszystko już wyjaśnione po kilka razy i z topicu robi się blog...

zakładam nowy temat...

pzdrw 4all

Baton 

Wysłany: 2008-02-05, 09:12 

Marcus napisał/a:
Ja czytam twoje komentarze...

Dzieki :)

Marcus napisał/a:
Trochę pojechałeś z tym zestawem za jakieś 27000,00 !!!

nie mam już siły czasami... wystarczy toszke poczytać przecież ;) z tym sprzetem to tak tylko obrazowo bo niektorzy wymagaja cudów od kompaktów za te 1300pln.

Marcus napisał/a:
P.S.
1) Za reklamę spzredaży to warna powinieneś otrzymać.... [ może to ty sprzedajesz ten sprzęt ]

Uwierz mi że chciałbym sprzedawać taki sprzęt nawe za cene bana ;p ale to niestety nie moje :/ wklejone z allegro bo tam najszybciej coś znajde i porównam ceny. Jeśli to zabronione to pzepraszam. Jeśli trzeba będzie to posprzątam za sobą.

Marcus 

Wysłany: 2008-02-05, 22:35 

baton wyluzuj,

nie jestem gościem od ścigania ... :]

a jak dla mnie to możesz w każdym pościeu umieszczać takie linki bo nie będę musiał szukać :D ...

Sory zapomniałem dodać lola
:P

Baton 

Wysłany: 2008-02-06, 11:16 

Marcus napisał/a:
baton wyluzuj,

nie jestem gościem od ścigania ...

nie no to ja wiem ale jak w regulaminie jest napiane ze nie wolno to nie wolno :) mitam warny nie przeszkadzaja czy ban najwyzej sie nie wypowim i trudno :)

Odpowiedz do tematu