Opinie o jakości obrazu z tego aparatu są mocno przesadzone. Trafiłem na egzemplarz, który od początku robił nie ostre zdjęcia po lewej stronie (rozmazane), po naprawie w serwisie w Warszawie (wymiana obiektywu) lewa strona dobra a dla odmiany nie ostra prawa strona. Po powtórnym wysłaniu do serwisu odpisali, że jakość obrazu nie odbiega od innych Ixusów ale rzekomo dokonali regulacji po których strona prawa jest ostra ale teraz mam nie ostry lewą górną ćwiartkę kadru. Zastanawiam się co robić, na ekspertyzie z serwisu jest napisane, że jest wszystko w porządku a za powtórne wysłanie aparatu będę musiał zapłacić

. Teraz zrobię zdjęcia testowe i wyślę do Canon Polska z zapytaniem czy taka jakość obrazu jest normalna dla aparatów marki Canon, które sa reklamowane jako posiadające "legendarną" optykę, dopracowaną dzięki wieloletniej praktyce w konstruowaniu obiektywów (?). Ostatnio miałem okazję robić zdjęcia dużo tańszymi aparatami za ok. 400-500zł i takich wad żaden nie miał (obiektywnie robiące lepsze zdjęcia jeżeli wziąć pod uwagę rozkład ostrości na całym kadrze a nie plastykę obrazu)

. Teraz żałuję zakupu, trzeba było kupić Kodaka z 500zł a nie Ixusa 60 za 1400zł. Płacąc taką ceną liczyłem na pewną jakość firmowaną marką Canon, bardzo się zawiodłem. Nadmienię, że taką samą wadę miał aparat innego "szczęśliwego" posiadacza, po dwóch naprawach ostrość na całym kadrze jest w porządku ale wyszły inne wady obiektywu i ta osoba planuje po raz trzeci wysłać aparat do serwisu

. Nie wiem jak jest z innymi aparatami tego producenta ale warto się nad tym wszystkim zastanowić. Mam sprzęt foto Nikona

z którego jestem zadowolony ale potrzebowałem małego aparatu którego mógłbym zabrać wszędzie a Nikon nie miał nic takiego w ofercie, skuszony reklamami o dobrej optyce Ixusów wybrałem Canona-ale to był mój pierwszy i ostatni Canon, nigdy nie zaufam tej firmie. Może trafiłem na taki egzemplarz, ale stosunek serwisu (Centrum Foto i Video w Warszawie)który naprawia sprzęt Canona bardzo mnie wkurzył, to nieprawdopodobne aby po każdej naprawie nieostrość była w innym miejscu, podejrzewam, że po prostu nie umieją (albo nie mają możliwości technicznej

) wyregulować sprzętu po wymianie obiektywu. Zamierzam wszystko to opisać i wysłać do Canon'a, wiem, że serwis Sony a przede wszystkim Samsunga lekceważy klientów-zobaczymy jak zareaguje Canon. Ja zawsze i wszędzie będę odradzał zakup czego kolwiek sygnowane marką Canon, a w szczególności wyrobów które mają obiektyw!!! Na koniec dodam, że wada ta, jest obiektywna a nie subiektywna. Po prostu każdy kto ogląda zdjęcia wykonane tym aparatem od razu zwraca na to uwagę

- czyli, coś mi się nie ubzdurało i nie jest to moje subiektywne odczucie.Zanim kupisz aparat z serii Ixus-zastanów się dwa razy!!! Pozdrawiam i mam nadzieję, że troszkę sobie czegoś uświadomiłeś dzięki mojemu komentarzowi
NIE KUPUJ GO!