asiXs, no i widzisz, tutaj głupie podejście. Po co sie ma ktoś uczyć czegos trudnego, skoro te same efekty mozna osiągnąć w łatwiejszy sposób?
ja proponuję ci zestaw: HTML+ CSS+PHP+Action Script
te ostatnie dwa przynajmniej podstawy, ale wypada wiedzieć lepiej jak chcesz się zajmować webdesignem zarobkowo (przynajmniej na poczatku), bo jak sie już wybijesz, to w sumie tylko photoshop i ew, AS cię obchodzi,
Jesli bardziej webmastering to obowiazkowo PHP+SQL(dobrze też jak znasz ORACLE)+java script i wypada znać ajax-a bo jest w modzie teraz
wydaje się sporo, ale jak poznasz dobrze jeden jezyk programowania (np C++) to idziesz jak burza, bo większość jest do niego b. podobna.
Myślę, że źle proponujesz. To są języki, które za kilka lat umrą. nie wiem jak flash.
Ja proponuję asp, lub ruby do tego jakiś ajaxik
aaa tam php jest bardzo przydatne html to już przeszłośc ale warto sie nauczyc flash i delphy i c++ z tym poprzednim postem trochę przesadziłem ale najlepiej to sie nauczyc bardzo dobrze grafiki i tworzyc laye później je ciąc i robic stronki mój kolega bardzo dobrze na tym zarabia
Pozdro..
_________________ Najlepszy upload obrazków www.FotoUp.tk
Pietrek689, widzę, że ty kompletnie nie znasz się na rzeczy HTML to przeszłość? to w czym chcesz zrobić strone? w samym PHP? a może delphy, albo c++ ? HAHAHA! Dwa ostatnie języki służą do programowania aplikacji, systemów itp. a nie do stron internetowych w PHP jedynie uatrakcyjnisz swoją stronę, ale żeby się wyświetliła musi być napisana w HTML/xHTML... proszę, nie wypowiadaj się na tematy, które są Ci kompletnie obce...
Zgadzam się z przedmówcą zestaw do stronek HTML+CSS+PHP(z MYSQL-darmowy)+AS. Przy czym dwa ostatnie to najlepiej obiektówka i można szaleć z aplikacjami do intranetu ( na tym jest niezła kasa) i CMS.
HTML i css ma się nijak do samego php ;]
Kod php a html to dwie osobne sprawy, owszem podstawy html trzeba znać. Ale w większości kodem html i css zajmuje się grafik, a nie programista.
Jeśli chodzi o strony kierunkujesz się albo pod grafikę, albo programowanie - łączyć tego nie ma co, bo nie będziesz w niczym dobry.
konstrukcyjnie nie, ale jedno bez drugiego nie ma racji bytu. Nie zrobisz strony na samym PHP, tak samo nie zrobisz dynamicznej strony na samym html...
HitcH napisał/a:
owszem podstawy html trzeba znać. Ale w większości kodem html i css zajmuje się grafik, a nie programista.
podstawy? te dwie rzeczy powinien znać perfekcyjnie co z tego, jak będzie guru w php, jak nie będzie umiał rozeznać się w konstrukcji strony...
http://www.webhelp.pl/kursy/index.php - bardzo dobry skrypt programów Na początek to proponował bym: HTML, CSS i PHP. Zrób z tego mały portal Potem dorzuć Flash, JavaScript, ewentualnie C++, ale to już dla zaawanswanych. Na koniec ASP, ASP+, MySQL, Perl itp. To już będzie super portal
Najpierw zastanów co chcesz osiągnąć
Czy może chcesz budować portale na kilka tysięcy osob czy proste strony dla malych organizacji. HTML to podstawa, bo bez tego nie ma co się uczyc php, javy ani bardziej skomplikowanych typu AJAX. Bo gdzie umiescisz kod php(wykonywany tylko po stronie serwera) jeżeli nie będziesz miał szkieletu. Flash jest bardzo przydatny do portfolio, stron firmowych itp ale do zastosowań na portalach nie, bo wiadomo że strasznie opóźnia ładowanie strony.
Cytat:
potem C++
Po co??
Cytat:
Potem dorzuć Flash, JavaScript, ewentualnie C++, ale to już dla zaawanswanych. Na koniec ASP, ASP+, MySQL, Perl itp. To już będzie super portal
Najpierw MySQL a potem Flash i Java(java to tydz. nauki. potem mozna skrypty sciagac i modyfikowac)
Ja już 4 lata uczę się programować strony internetowe. Zacząłem od zwykłego html (bez niego nie można NIC zrobić). Następnie już musisz wiedzieć co chcesz zrobić, w którą dziedzinę chcesz pójść... Ktoś tu napisał że JavaScript jest najtrudniejsze... Nie prawda! Zależy kto którą część projektowania stron woli, dla mnie osobiście grafika sprawia trudność np Ja bym polecał PHP jeżeli tak naprawde chcesz zrobić portal.
_________________ W kątach cisza gra... szkoda słów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Za treść postów administracja nie odpowiada. W przypadku naruszenia prawa, wszelkie zgromadzone dane o osobie łamiącej prawo, zostaną przekazane odpowiednim władzom. Kopiowanie elementów graficznych oraz rozwiązań technologicznych zastosowanych na niniejszej witrynie surowo wzbronione.