Witaj Gościu! Aby otrzymać PEŁNY DOSTĘP do najlepszych tutoriali oraz dodatków, zarejestruj się!
  Zasoby dostępne po
rejestracji:
* darmowe TUTORIALE
* konkursy, bitwy organizowane przez forum
* darmowe STOCKI/RENDERY/BRUSHE/PLIKI
PSD i wszystko, czego potrzebujesz
Witamy na forum
GrafArt.org - Polish Graphic Board, najbardziej przyjazne oraz pozytywnie
zaskakujące talentem graficznym miejsce w polskim Internecie. Aby móc
przeglądać naszą sekcję z tutorialami (ponad 570 tutoriali podzielonych
pod kątem doświadczenia w grafice) oraz centrum niezbędnych dodatków i
aplikacji, zarejestruj się.
To całkiem DARMOWY proces. Podajesz minimum informacji.
Dołącz do nas. Nie będziesz tego żałował. Gwarantujemy!
Czeka na Ciebie przyjazna załoga, słynąca z pomocy każdemu bez względu na
poziom jego umiejętności. Masz również możliwość zamieszczania swoich prac
i poddawania ich wnikliwej analizie, a także bycia częścią rozwijającego
się społeczeństwa najlepszych grafików! Twoje prace graficzne będą
oceniane przez profesjonalistów.
Jeżeli masz jakiekolwiek problemy z
rejestracją na forum lub z Twoim loginem, prosimy o KONTAKT
No teraz to już zeszliście na psy.
A sprawa się tyczy również podpisywania pod moimi tekstami...
...i olaboga, nawet Administrator się do tego poziomu zniża.
Co jakiś czas będę skanował te forum w poszukiwaniu takich gwiazdek,
powiem więcej: jeśli kwestia się będzie powtarzała, sprawa zostanie
rozstrzygnięta na wyższym szczeblu. Znalazłem tu jeszcze więcej osób
tak czyniących, więc kwestia nie jest zamknięta i jak uporam się
z tym, komu takie postępowanie nie godzi, przejdę dalej.
I dowodziki... jak już wspomniałem, skala tego jest tak ogromna,
że poszczególne każdego wyszukiwanie zajęłoby mi w fiu fiu czasu. Dlatego
jak w przypadku poprzedniej sprawy, podeprę się nie jednym,
ale kilkoma komentarzami. A jeśli chodzi o administratora: żądam
wyjątkowo ostrego potraktowania, włącznie z opuszczeniem stanowiska.
Stary, to na Twoim stanowisku nie przystoi, a to co Ty robisz,
rzutuje podwójnie na wizerunek forum, które właśnie zaczęło
pukać w dno od spodu... a miała byc między nami fucja i po stokroć
się cieszę, że do niej nie doszło. Współpracować z kimś takim...
...nie wyobrażam sobie tego. No więc jazda:
2. Kolory ładne, ale za mocne.
Za dużo gwiazd, są one jednolite - zabrakło urozmaiceń. Gwiazdy powinny opowiadać jakąś historię, a nie mówić jakiego filtra żeś użył. Gwiazdy to gwiazdozbiory, różne kolory, formy, etapy życia. Łatwo jest je wykonać, ale trudno
jest je wykonać dobrze. Nebula swoją formą i detalem także nie zachwyca... ot, kulka pyłu z filtra clouds a reszta Twojego wkładu . Rozbuduj to lub już temu samemu niebu dodaj charakteru - bez tego ani rusz dalej.
Zawsze jakieś ćwiczenie. I na tym etapie ukończenia pracy kwestia z tłem czy bez nie jest istotna, bowiem jego dokładne wycieniowanie czy też zamazanie jak to zrobiłeś jest na prawdę we wstępnym etapie. Odważę się rzecz, że góra 1-5 warstw tu jest. Nie wiem czy chciałeś uzyskać efekt realistyczny czy artystyczny, trudno mi na prawdę to powiedzieć, bo praca nie wskazuje ani na jeden, ani na drugi: za mało jest tu zrobione (itd.)
Niezbyt. Po pierwsze kolory. Są zbyt jaskrawe, nie pasują do naruto. Postać prawie po całości jest zamazana, a potem sama dłoń zostawiona. Napisy też jakoś tak niewkomponowane. Nie rób prac na szybko bo to nie ma żadnego sensu, po co coś robić na odpieprz się jeżeli poświęcisz jeszcze tą godzinkę na zaznajomienie się z jakimś tutorialem i kropka w kropkę będziesz postępował jak radzi jego autor, na razie prace są bardzo słabe, ale spokojnie, wierzę w Ciebie i wiem, że niedługo zaskoczysz nas jakąś pracą właśnie z tutków naszego forum
Trochę nieciekawe to tło, przydałoby się liquify połączyć z czymś innym, może jakiś drugi kolor w to wprowadzić. Jak dla mnie wczesne work in progress to jest.
Nic się akurat tutaj ze sobą nie komponuje, jakoś tak zbyt schludnie poustawiane. Sam pomysł byłby godny uwagi z jakimś połączeniem prostokątów. Można wtedy też dodać same obwódki łączące, bawić się kolorami. W takim wydaniu kolorystycznym kojarzy mi się z marnym telefonem z plusa od 1zł albo jakimś mobilphone'm, co to ma zaraz się rozwalić. Jest on zbyt idealny, pobaw się z nim w programie, krawędzie są za proste, za sztuczne pracuj więcej, częściej rób tego typu prace a w końcu może coś tam Ci porządnego wyjdzie na razie - dalej tutorialuj się z tego typu prac
Z tej ostatniej można dużo wyciągnąć. Popracuj tylko nad klimatem,
kolorami - tu wskazana zabawa gradient mapami, ale tak żebyś ty panował nad nimi, a nie one nad tobą. Przesuń trochę postać do środka,to z kolei na boki a sygnę zmniejszaj bądź odpowiednio zwiększaj (ale to dopiero rób, kiedy już będziesz miał jakieś pojęcie na temat tego po co i w jaki sposób dopracowywać tło)
Ten znaczek po prawo nie pasuje, lekko rozmyte, nie aż tak widoczne albo ze światłem punktowym w tle owszem, ale w takiej formie nie jest ładny.
Bardzo niepraktyczny układ strony. Za dużo pierdół, patternów itp.
Podszkól się też w typografii, poczytaj o niej trochę. Ten niebieski niezbyt tam pasuje.
Te dodatki przy menu a'la home, ulubione rama masło-margaryna wyrzuć ;>
Na razie słabo, ale z każdym kolejnym będzie lepiej. Rozplanuj sobie przed zrobieniem
na kartce układ.
Z racji odrobiny czasu, daje więcej...
Jak ta akcja się nazywała... "oceniam kreatywnie"?
Oczywiście to tylko wierzchołek góry lodowej.
PayLOADer napisał/a:
Chaos przyjemny, ale czy nie przesadziłeś?
Myślę, że miejscami tak. Poza tym bez sharpenu taki przyjemny by już nie był - odwieczny problem Jeśli dobrze rozumuję to chciałeś pokazać chaos panujący w umysłach płci pięknej? Bardzo ładna prawa strona i nietypowe kolory (version ONE czyt. 1 )- może jeszcze trochę bardziej by uwidocznić jej włosy dodać po lewo dla równowagi jakiś pentool ... czegoś mi po prostu tam brakuje.
Łeh. Trochę tandetny, tym bardziej jak na Ciebie. Te światła, no cóż, nie lubię tego słowa, noobskie ;D Te plany niby są, ale jakoś nie ma siły przebicia.
Przesadzasz zdecydowanie z ilością białego tła, a już na pewno nie baw się w takie dodawanie al'a fikuśnych ramek jak w tej pracy! Przynajmniej nie takie symetryczne, można to zrobić ładnie, ale sama sygna musi mieć specyficzną kompozycję, a w przejściu muszą być jakieś elementy, które nam o okolicy focala nie dadzą zapomnieć. Wszystko wtedy jest płynnie. Napisy zbyt się wybijają, najlepszy chyba w #65 Ci wyszedł. Po prostu nie rób aż takich dużych, no i może umieszczaj część napisu na postaci albo w jej okolicy, żeby nie wisiały na jednolitym czarnym,białym,różowym czy kremowym tle. Z ramkami jest podobnie, w 61 i 62 także trochę wybijają z rytmu. Jak robisz światło to nie kombinuj z soft brushami, ani rozmyciami puszczonymi od góry, lepiej pobawić się narzędziem do rozjaśniania w otoczeniu postaci i na samej postaci. No i jeszcze zagospodarowywuj lepiej tło, staraj się znaleźć jakiś charakterystyczny element dla swojej pracy, coś nietypowego.
Trochę nie panujesz nad efektami i wstawiasz pełno, żeby sygna była zapewne efektowna. Niestety często zatraca w ten sposób klimat, i tworzy się taki nieopanowany chaos. Kolorki są dość ładne. Znaczy oklepane, ale nie ma tragedii.
Postaraj się łączyć palety kolorów bardziej zróżnicowane, no i ten jeden kolor zawsze dla kontrastu dodać. Kompozycja dość słaba, głównie chodzi o kadr i wielkość przedmiotów. Dobrze by było, gdybyś na jakiś czas zrezygnował z c4d-pomogłoby ci to w przystosowaniu się, w przypomnieniu sobie innych, dużo ładniejszych i bardziej wartościowych technik. Ramek nie musisz wszędzie dodawać, czasem w ogóle nie pasuje (np. w przedostatniej). No a napisy mam nadzieję, że sobie wyrobisz. Staraj się dawać proste fonty, dość małe, niewyeksponowane za bardzo i nie wstawiaj w róg.
Dodam jeszcze, że postaci e najczęściej toną, je w przeciwieństwie do napisów wyeksponować możesz, a nawet jest to wskazane. Nie zamazuj im wtedy tułowia czy ramion, bo taki sposób wtapiania jest bezsensowny.
Fajny minimalizm, przesadna ilość elementów zepsułaby sygnaturę. Spróbowałbym jednak ze światłem promienistym a'la z supenovej (ktoś na forum widziałem użył już dziś tego słowa ), o której przerobienie odpowiednie właśnie mi chodzi. Tyle że zostaw przy ewentualnych kombinacjach same promienie bez źródła światła. Może deczkę zbyt chropowate tło i poszukałbym mocnych cieni, czerni wręcz i lekko wybijających się z niej fragmentów jakichś, elementów świetlistych, może jakieś zarysy kształtów w oddali tajemniczych, taki mroczny krajobraz,jeżeli tematem przewodnim pracy jest magia - możliwości jest wiele, wybór należy do Ciebie.
Proszę o powstrzymywanie się od zbędnych komentarzy.
Każdy następny post, napisany nie przez autora, PayLOADera albo kogoś z administracji nagrodzę Warnem.
.::WAŻNE::. Nie pomagam w sprawach z grafiką przez GG! Jak masz jakieś pytania do mnie pisz na PW lub bezpośrednio na forum. Pytania na GG przeobrażają sie w WARN'a. Frozz:No i Misha nie może brać udziału ... dajcie mu bana czy coś .. AAaaaa
Dodaj swoje najlepsze prace do GrafArtClub'u na DeviantArt!!
Kouryou, Faktycznie moja wina. Czasem przeglądałem Wasze forum i zapisywałem sobie na dysku ciekawe komentarze. Faktycznie to żenująca sprawa w dodatku, że jestem jeszcze administratorem tego forum. Od razu mówię, że nie mam związku żadnego z 10zer, który został za to dziś zbanowany.Nie usprawiedliwia mnie owszem fakt nawet taki, że część z komentarzy zmieniałem itp. Wiem, jest mi wstyd i wiem o tym, że do czegoś takiego nie powinno było dojść. Dziś usunę wszystkie te moje 12 części komentarzy. Odezwę się do Ciebie na PW w celu wyjaśnienia szczegółów w/w zarzuceń. To jeszcze raz tylko dowodzi, że kłamstwo nie popłaca a ja w tym momencie jestem tego przykładem. Jest mi głupio, że w ogóle do tego doszło...Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Za treść postów administracja nie odpowiada. W przypadku naruszenia prawa, wszelkie zgromadzone dane o osobie łamiącej prawo, zostaną przekazane odpowiednim władzom. Kopiowanie elementów graficznych oraz rozwiązań technologicznych zastosowanych na niniejszej witrynie surowo wzbronione.