No to jak juz jestem na tym forum, to i moje dzieła przedstawie
Nie jest to moze cos pr0, bo ja to sie kompletnie na tym nie znam Nic nie czytam, nic nie poprawiam - strzelam fote i patrze czy dobra Jak tak, to dawaj na tapete
Narazie przedstawie te stare, z lata, bo ostatnio cos sie nic nie dzieje ciekawego do fotografowania.
Prosz o oceny i 'wytknięcie' błędów, przyda sie na przyszłosc, moze
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Ost. wiem, data... ale niestety niemój aparat, a ojciec mowi ze potem nie pamieta kiedy to było... -.-
I pytanie - gdzie wrzucac fotki, zeby sie fajnie wsio wgrywało, ale zeby było bezpiecznie? Widze ze tu co po niektorzy maja devianta, dobre to?
fajne jakosciowo ptracki poza ostatnia [tzn. masz nielzy aparat]
ale....
zero kompozcji w tych zdjeciach:
1.zdjecie piekne zdjecie wsam raz do albumu dla botanikow ale nie jako zdjecie do pokazania
2.juz cos sie dzieje ale raczej to przypadkowe [jakby te tulipaky byly ustawione regularnie i gdyby od tego najwyzszego odchodzily nabok zoraz mniejsze tulipany bylo by fajne zdjaczko a jezeli wskoczyl by jakis owad na lewa strone[poniewaz prawa zabardzo ciazy(zaduzo jest tam elementow] to bylo by super
3.wyglada jak zdjaczko z Royalty free czyli piekne ale jakies takie bardziej na pocztowke niz zeby sie nim zachwycac
4.duzy plus ze niezrobiles zdjecia samego kwiatka tylko wtedy gdy znalazl sie tam owad:P[tylko szczeze moglbys jeszcze bardzie zblizyc i ustawic robaka po lewej stronie kadru.moze cos takiego:
w 5. tez powinienes troche nad kadrem pomyslec bo zaduzo tla jest i przezto nie dokonca niewiadomo do konca na czym mamy sie skupic
6.zly kadr i brzydkie kolory[powinne byc bardziej zywe]
ogolnie jezeli to poczatek to pobaw sie jeszcz opcjami aparatu i pozniej moze pokadruj troche w psie pobaw sie wrozne ciekawe opcje jakie posiada ps do poprawki jakosci zdjec
2. to nei Holandia zeby wszystkie tulipany były równe, to nie trawnik zeby je przystrzyc do odpowiedniej wysokosci, to nie wojsko gdzie wsio sie ustawia w rzędy
3. Co to Royalty Free?
4. byc moze masz racje, bo niby nie robi sie centralnych kadrów
6. wiewiorka to nie modelka, nie da sie jej ustawic poltorej godziny za nią latałem, nie da sie do niej zblizyc na odległosc 5 metrów, a jak jest 10 to juz zoom za duzy i ziarenka i poruszone i wogole du** Kolory naturalne, sekcja ta jest dla fotek bez zadnej ingerencji, wiec nic zmieniac nie bede
Thx za komenty, to są stare zdjecia, wiec nie bawiłem sie tam jeszcze opcjami aparatu, potem pokaze cos z wakacji, tam juz sie troche pobawiłem
Mi bardzo podoba się nr 2 jednakże gdyby te kolory w 4 i 6 były "żywsze" to właśnie te prace uzyskały by moje poparcie ;]...
Ogólnie są tam ciekawie ujęte momenty (pracka nr 4 bardzo fajnie oraz nr 6) ale ta praca nr 3 jakoś do mnie nie przemawia.. (sytuacja w jakiej zdjęcie zrobiono jest dobra ale sama "roślina" już mi nie podchodzi..)
fajne fotki Trójeczka najbardziej mi się podoba, dobry pomysł z tym słońcem! Piątka zbyt ciemna taka... troszkę nijaka a w ostatniej znów blade kolory są i kadr nie najciekawszy
Voytsh napisał/a:
sekcja ta jest dla fotek bez zadnej ingerencji, wiec nic zmieniac nie bede
ale poprawa kolorów, kontrastu etc. jest dozwolona
2. to nei Holandia zeby wszystkie tulipany były równe, to nie trawnik zeby je przystrzyc do odpowiedniej wysokosci, to nie wojsko gdzie wsio sie ustawia w rzędy
3. Co to Royalty Free?
4. byc moze masz racje, bo niby nie robi sie centralnych kadrów
6. wiewiorka to nie modelka, nie da sie jej ustawic poltorej godziny za nią latałem, nie da sie do niej zblizyc na odległosc 5 metrów, a jak jest 10 to juz zoom za duzy i ziarenka i poruszone i wogole du** Kolory naturalne, sekcja ta jest dla fotek bez zadnej ingerencji, wiec nic zmieniac nie bede
co do 2.wlasnie dlatego praca fotogafa jesttaka trudna bo trzeba szukac kadru a nie pstrykac jak sie zobaczy fajne tulipanki
3. radze spadzic z samego przelgadania zdjec tez mozna sie wiele nauczyc
6. dlatego ty musisz sie tak ustawic zeby uchwycic nature w jak najciekawszym momencie
[to co maja powiedziec fotografowie z national geografic ze zdjecie niewyszlo bo pod zlym kontem padalo slonce? twoim zadaniem jest czekanie na odpowiedni moment w odpowienim miejscu.
i jak chcesz aby nadal chcial tobie pomagac pomysl 2x zanim cos napiszesz
i jak chcesz aby nadal chcial tobie pomagac pomysl 2x zanim cos napiszesz
Sory ale nie zajmuje sie fotorgafią na powaznie Tak jak pisałem w 1 poscie, pokazuje to, co mi sie podoba, nie znam sie na kwesti technicznej
I nei obrazaj sie odrazu, bo własnie takie komenty jak twoje mi sie przydadzą Technika jest dla mnei najgorsza... a niestety na moim ukochanym forum SP jest paru bardzo wymagajacych fotografów - niby amatorzy, ale swietni
Co do kolorków - jak mozna poprawiac to napewno nast. razem to zrobie Tylko musze jakiegos tuta dorwac, bo same filtry pewnie nie starcza
Co do kolorków - jak mozna poprawiac to napewno nast. razem to zrobie Tylko musze jakiegos tuta dorwac, bo same filtry pewnie nie starcza
Polecam CI nauke korzystania z opcji Image -> Adjustments -> Curves...
pojawia sie tam taka siatka z linia ukosna.
Na liniii w miejscu przeciecia sie kropkopwanych linii stawiasz punkciki
i:
a) lewy dolny lekko w dol i czasem w lewo
b) prawy gorny lekko w gore i czasem w prawo
i ta operacja juz znacznie poprawia kontrast i kolorki
.::WAŻNE::. Nie pomagam w sprawach z grafiką przez GG! Jak masz jakieś pytania do mnie pisz na PW lub bezpośrednio na forum. Pytania na GG przeobrażają sie w WARN'a. p x e PayLOADer:Misha, witam moderatora zacnego Dodaj swoje najlepsze prace do GrafArtClub'u na DeviantArt!!
a wiec nadal ten sam problem z kadrowaniem:P chociaz juz mniejszy:
7. -moglbys jeszcze troche nad barwami w psie popracowac
-pozatym zabka znowu na srodku:P
-moglbys szukac jeszcze takie kadry zeby znalazlo sie tam wiecej rzeczy wystarczylo by zabka lezala/stala na kamieniu lub za ta zabka lezala jakas kloda i juz mamy ciekawsze zdjecie
8.calkiem fajne ale... troche zaduzo przestrzeni jest na gorze i wszystko jakies takie blade zajasne[filtr polaryzacyjny by sie przydal oraz troche zabawy w psie]
9.przesunal bys aparat troche w prawo i do gory i fajne zdjaczko by bylo:P
10.fajne zdjecie by bylo o zachodzie/wschodzie[o i jeszcze gdyby mgla byla...hmmm....] slonca bo o tej poze to jakies takie niejakie poprostu droga i drzewka
[zdjecie to jeszcze fajnie moglo by wygladac zima i jesienia]
pozdrawiam
Macias - chyba jedyny zainteresowany fotografią na tym forum... thx
7. juz miałem odciski od trawy, bo skubana uciekała, a ja za nią na czworaka A to ze na srodku... masz racje, i fakt, przydało by sie cos jeszcze...
8. bez statywu wsio zdjec z tej sesji była nie tak jak chciałem... dobrze ze mam stabilizator
9. ze statywem, ale na 25 krotnym zoomie Po za tym nie jest tak łatwo fotografowac takiego lotniarza, ktory sie naprawde szybko przemieszcza..
10. robiłem to z bratem na siodełku w rowerze Poprostu sie nie dało nic innego złapac - chciałem tylko uchwycic cienie, moim zdaniem fajnei wygladają
I docencie to, ze fotografuje nie łatwe przedmioty Kazdy cwaniakuje, robi fotki zeczy martwych - probowaliscie kiedys zrobic jakiegos zwierzca?
(nie chodzi tu o Ciebie macias )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Za treść postów administracja nie odpowiada. W przypadku naruszenia prawa, wszelkie zgromadzone dane o osobie łamiącej prawo, zostaną przekazane odpowiednim władzom. Kopiowanie elementów graficznych oraz rozwiązań technologicznych zastosowanych na niniejszej witrynie surowo wzbronione.