.::WAŻNE::. Nie pomagam w sprawach z grafiką przez GG! Jak masz jakieś pytania do mnie pisz na PW lub bezpośrednio na forum. Pytania na GG przeobrażają sie w WARN'a. p x e PayLOADer:Misha, witam moderatora zacnego Dodaj swoje najlepsze prace do GrafArtClub'u na DeviantArt!!
nie wiem czy to bylo najodpowiedniejsze miejsce do testowania tego filtra
Owszem to nie jest odpowiednie miejsce, ale na testy w terenie musze zaczekac na wiosne... zima sie ciut boje z Nikonem wypadac na mrozy... bo gwarancja dziala tylko do 0 stopni celsjusza... w razie uszkodzenia aparatu w ujemnych temperaturach gwarancja nie obowiazuje....
.::WAŻNE::. Nie pomagam w sprawach z grafiką przez GG! Jak masz jakieś pytania do mnie pisz na PW lub bezpośrednio na forum. Pytania na GG przeobrażają sie w WARN'a. p x e PayLOADer:Misha, witam moderatora zacnego Dodaj swoje najlepsze prace do GrafArtClub'u na DeviantArt!!
no to rzeczywiscie niema sensu wychodzić ale przez okno mozesz strzelic jakias fotke nieba jak bedzie ładne albo jak ci sie chce to zrob test odbic np od parkietu w pokoju swiatła z okna ciekawe jak to wypadnie a jak tam z flarami ostroscia i znieksztalceniami przy zalozonym polarku?
a jak tam z flarami ostroscia i znieksztalceniami przy zalozonym polarku?
Hmm z ostroscia jest niewielka strata - ale to moze dlatego ze w aparacie mam wylaczona funkcje wyostrzania (bo i tak wyostrzam w PSie)
co do flar - bedzie trzeba zaczekac na sloneczko i wtedy sie potestuje
a o znieksztalceniach jakich mowa? Geometria zdjec (przynajmniej w tych kilku jak testowalem) jest niezmieniona
a o znieksztalceniach jakich mowa? Geometria zdjec (przynajmniej w tych kilku jak testowalem) jest niezmieniona
chodzilo mi raczej o aberracje.... zle się wyraziłem... ale w filtrze ktory kosztowal tylke co 1/4 mojego aparatu chyba powinno by wszystko jak najbardziej w porzadku
Misha, teraz faktycznie zdjęcia mają ciekawy efekt
idealna ostrość oraz ładnie, współgrające kolory to zaleta Twojego ostatniego zdjęcia
Jednakże przydałoby się nieco bardziej oświetlić lewą część zdjęcia poprzez dodanie jakiegoś jaśniejszego promienia np. ze świeczki.
Ocena: 7/10
Pozdrawiam!
Mowilem juz, ze Mikolaj sprezentowal mi filtr Cir-Polar do aparatu. Wiec postanowilem go lekko przetestowac. Przy okazji wylonil sie problem z odtwarzaniem plikow RAW z Nikona D40x w PS CS2 - nawet ostatni mozliwy update Camera Raw.8bi nie przyniosl efektow bo okazuje sie, ze Adobe wprowadzil obsluge aparatow D40x dopiero w wersji 4.1 w/w pluginu, ktory to wspolpracuje juz TYLKO z PS CS3 !! Czyz nie jest to chamstwem z ich strony? Bo ja uwazam ze i owszem. Na szczescie do wersji 4.1 rowniez dolaczyli DNG Converter ktory przerabia RAWy na DNG, ktore juz normalnie sie otwieraja w CS2.
A teraz do sedna.
Testowalem likwidowanie refleksow z powierzchni ramy okiennej drewnianej i lakierowanej - efekty chyba widac golym okiem. Dla mniej spostrzegawczych zaznaczylem je czerwona ramka
to z PSem to bez komenarza a sam polarek spisuje sie bardzo fajnie ale ja bym miał jescze pytanie: jak z czasami naświetlania i ogolnie ekspozycja w obu bo z polarkiem wydaje sie nawet jaśniejsze pytam bo chciałbym wiedzieć czy duzo swietła zabiera.
Misha napisał/a:
ramy okiennej drewnianej i lakierowanej
to powaznie jest lakierowane drewno????????? wyglada jak plastik. Albo tak je polerujesz albo dziwnie wyszły... ale test udany jak najbardziej
ogolnie ekspozycja w obu bo z polarkiem wydaje sie nawet jaśniejsze pytam bo chciałbym wiedzieć czy duzo swietła zabiera.
nie no bez filtra mialem ustawiona korekcje na -1 EV
natomiast z filtrem na -0.3 EV
sam filterek zabiera naprawed sporo swiatelka. Conajmniej robi korekte o te 0.7EV w dol
Baton napisał/a:
to powaznie jest lakierowane drewno????????? wyglada jak plastik.
niet - to najprawdziwsze drewno (shit jak nie wiem, ciezkie rozsycha sie i w ogole... dlatego u siebie w mieszkaniu zamontowalem plastiki)
sam filterek zabiera naprawed sporo swiatelka. Conajmniej robi korekte o te 0.7EV w dol
To i tak mało ja mam napisane 2-2,5 :p to jak filtr szary juz ale cena robi swoje hehe 6 razy droższy masz
Misha napisał/a:
niet - to najprawdziwsze drewno (shit jak nie wiem, ciezkie rozsycha sie i w ogole... dlatego u siebie w mieszkaniu zamontowalem plastiki)
ja też choć najlepiej sie czułem jak były normalne starsze drewniane okna.... nie było jak w słoiku tylko jakoś sobi to powietrze lekko przechodziło a nie tak jak teraz mam szklarnie... Dobra ale to nie o oknach temat
wiesz co... tak szczerze mówiac to ygląda to zdjęcie jak zwykle testowe jeśli patrzeć tak na pierwszy rzut oka... tak jakbyś z balkonu czy z okna w domu sobie pstryknął. Ale przyciąga uwage i długo sie na nie patrzyłem a o to chyba chodzi technicznie też bez zastrzeżeń może jedynie szum na niebie ale czasami wiem że sam go dodajesz :p może to być tez od kompresji...
W tle troche bałagan ale dobrze za B&W
może jedynie szum na niebie ale czasami wiem że sam go dodajesz :p może to być tez od kompresji...
Kod:
Picture
Make: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D40X
Shutter Speed: 1/4 second <- strzelane z reki ofc
F Number: F/3.5
Focal Length: 18 mm
ISO Speed: 1600 <- stad te szumy
A co do samej fotki - na szczescie takiego widoku z balkonu nie mam Foto bylo robione 40km od domciu i mialo przede wszystkim pokazac klimat industrialnego syfu i smierci biologicznej skazonego terenu (mam nadzieje, ze choc odrobine takie wrazenie wywoluje)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum